Great Wall Motor (GWM), elektrikli Ora 5’in montajını Bulgaristan’da yerel ortağı Bulgaria Automotive Industry ile gerçekleştirmeyi planlıyor. Loveç yakınlarındaki Bahovitsa tesisinde üretimin 2027’nin ilk çeyreğinde başlaması ve yıllık kapasitenin 50 bin araca çıkarılması hedefleniyor.
Programın ilk aşamasında tesiste elektrikli Ora 5 monte edilecek. GWM, ilerleyen dönemde farklı modelleri ve başka güç aktarma seçeneklerini de üretim yapısına katmak istiyor. Olası genişlemenin model bazındaki takvimi ise henüz açıklanmadı.
Üretim SKD montajıyla başlayacak
İlk etapta kısmen birleştirilmiş araç kitleri Bulgaristan’daki fabrikada tamamlanacak. SKD olarak adlandırılan bu yöntemle birlikte bazı parçaların tedarikinin de başlangıçtan itibaren yerelleştirilmesi amaçlanıyor. Dolayısıyla plan, araçtaki tüm parçaların Bulgaristan’da üretileceği anlamına gelmiyor.
GWM’nin Avrupa büyüme planında üretimin yanı sıra araştırma ve geliştirme çalışmaları da yer alıyor. Şirket, Münih’teki merkezini pazar gereksinimleri ve mevzuata uyum için kullanıyor; ürün gamına yeni modeller eklemeyi de hedefliyor. Bulgaristan’daki tesis için açıklanan kapasite, bu planın üretim boyutunu gösteriyor ancak gerçekleşmiş satış ya da üretim adedi değil.
Elektrikli Ora 5’in fiyatı henüz açıklanmadı
Ora 5 adı altında Avrupa’da farklı motor seçenekleri bulunuyor. Bulgaristan’daki ürün sayfasında benzinli versiyon 25.990 avrodan, hibrit model ise 28.990 avrodan başlayan fiyatlarla listeleniyor. Bu tutarlar Bulgaristan’da üretilmesi planlanan elektrikli modelin fiyatı olarak değerlendirilmemeli.
Benzinli sürüm için 160 beygir, hibrit içinse 223 beygir sistem gücü belirtiliyor. Model ailesinin gövde uzunluğu 4.471 mm, dingil mesafesi 2.720 mm. Elektrikli versiyonun yerel fiyatı ve donanım paketi için ayrıca bir satış duyurusu yapılması gerekiyor.
Yıllık 50 bin araçlık kapasite hedefi, fabrikanın ilk yılında bu sayıda otomobil üretileceği anlamına gelmiyor. Üretim miktarı; vardiya düzeni, tedarik koşulları ve talep gibi etkenlere bağlı olacak.
Türkiye’ye satış takvimi paylaşılmadı
Açıklamada, Türkiye’ye satış ya da Bulgaristan’da üretilen araçların Türkiye’ye ithalatı için kesin bir tarih yer almıyor. Bulgaristan’da üretim kurulması, Türkiye’deki fiyatların kendiliğinden düşeceği anlamına da gelmiyor. Türkiye’ye yönelik satış ve vergi koşulları konusunda yeni bir taahhüt açıklanmış değil.