SK hynix, Solidigm’ın yüksek kapasiteli kurumsal SSD’lerine yönelik üretimi desteklemek amacıyla ABD’de yeni bir fabrika kurmayı planlıyor. Tesiste, veri merkezlerinde kullanılan 3D QLC NAND üretiminin desteklenmesi bekleniyor.
Yeni tesis 3D QLC NAND üretimini destekleyecek
SK hynix bünyesindeki Solidigm, özellikle yüksek kapasiteli kurumsal SSD çözümleriyle öne çıkıyor. Planlanan fabrikanın, şirketin veri merkezi SSD’lerinde kullandığı 3D QLC NAND üretimine katkı sağlaması öngörülüyor.
QLC NAND hücre başına dört bit veri saklıyor. 3D NAND mimarisinde hücrelerin dikey katmanlar hâlinde düzenlenmesi ise depolama yoğunluğunu artırıyor.
Yapay zekâ sistemlerinin yaygınlaşması, veri merkezlerinde yüksek kapasiteli depolama talebini artırıyor. Bu eğilim Solidigm’ın mevcut üretim kapasitesi üzerinde baskı oluştururken, yeni tesisin artan ihtiyacın karşılanmasına yardımcı olması bekleniyor.
Halka arz çalışmaları durduruldu, fabrika planı sürüyor
SK hynix, tesisin finansmanı için daha önce Solidigm’ı halka arz etme ve halka arz öncesinde yatırım alma seçeneklerini değerlendirdi. Ancak yarı iletken hisselerindeki dalgalanma ve piyasa belirsizliği nedeniyle hem IPO hem de pre-IPO finansman çalışmalarını askıya aldı. Şirket, mevcut koşullarda Solidigm’ın değerinin hak ettiğinin altında belirlenebileceğini düşünüyor.
Halka arz, Solidigm’ın SK hynix’ten bağımsız bir piyasa değerine ulaşmasına ve dış kaynakla fabrika yatırımı için finansman sağlamasına imkân verebilirdi. Buna karşın SK hynix projeden vazgeçmiş değil. Yatırımın şirketin kendi kaynaklarıyla, borçlanmayla ya da bu iki yöntemin birlikte kullanılmasıyla finanse edilmesi seçenekler arasında.
Kurumsal SSD pazarındaki pay yüzde 21,1
SK hynix ve Solidigm, kurumsal SSD pazarının yüzde 21,1’ini kontrol ediyor. Yapay zekâ veri merkezlerinin büyümesiyle bu pazardaki talebin daha da yükselmesi bekleniyor. ABD’de kurulması planlanan fabrika, SK hynix’in üretim kapasitesini ve ülkedeki yarı iletken üretim varlığını genişletebilir.