Sony’nin PlayStation Studios çatısı altındaki Sucker Punch Productions, farklı bölümlerden 24 çalışanıyla yollarını ayırdı. Ghost of Tsushima ve Ghost of Yōtei ile tanınan stüdyo, kararın piyasa koşullarını ve yeni projesi için gereken ekip yapısını değerlendirmesinin ardından alındığını bildirdi.
İşten çıkarmaların gerekçesi gelecek proje
Aftermath’in ulaştığı şirket içi yazışmada yönetim, piyasadaki zorlukları ve sıradaki oyun için ihtiyaç duyulan kadroyu gözden geçirdiğini çalışanlara aktardı. Bu değerlendirmenin ardından stüdyo genelinde bazı pozisyonların kaldırılmasına karar verildi. Yönetim, kararın kolay olmadığını belirterek işten etkilenenlere geçiş döneminde olabildiğince destek sunmaya çalıştığını kaydetti. Stüdyonun geleceğine dair daha fazla bilginin gelecek hafta çalışanlarla paylaşılacağı da bildirildi.
İşten çıkarmalar pazartesi günü gerçekleşti. Yaklaşık 200 kişinin çalıştığı tahmin edilen stüdyonun kesin çalışan sayısı bilinmiyor. Kararın Sony’nin yeni çeyreklik finansal sonuçlarını duyurmasına kısa süre kala gelmesi de dikkat çekti.
Ghost of Yōtei ilk ayında 3,3 milyon sattı
Personel azaltımı, Sucker Punch’ın son oyununun ticari başarısının ardından geldi. Ekim 2025’te PlayStation 5 için yayımlanan Ghost of Yōtei, ilk ayında 3,3 milyon kopya sattı. Stüdyo ayrıca birkaç hafta önce oyunculardan olumlu karşılık alan bir genişleme içeriği çıkardı. Buna karşın, yeni projeye geçişte çalışan sayısını azaltma yoluna gidildi.
İşten çıkarmaların oyunun geliştirme ekibindeki hangi görevleri etkilediği veya stüdyonun sonraki projesinin takvimini değiştirip değiştirmeyeceği konusunda ayrıntı paylaşılmadı.
Oyunun PC sürümü belirsizliğini koruyor
Ghost of Yōtei’nin başka platformlarda yayımlanıp yayımlanmayacağı da netleşmiş değil. Serinin önceki oyunu Ghost of Tsushima, ilk dört yılında 13 milyon kopya sattı ve daha sonra PC’ye geldi. Ghost of Yōtei için de PC sürümünün hazırlandığı ve çalışmaların son aşamaya yaklaştığı yönünde iddialar ortaya atılmıştı.
Bu yılın başlarında yayımlanan haberlerde Sony’nin Ghost of Yōtei, Saros ve gelecekteki birinci taraf tek oyunculu oyunlarını PS5’e özel tutmayı planladığı öne sürüldü. Sony, bu oyunların PC sürümlerine ilişkin kesin bir takvim açıklamadı; dolayısıyla Ghost of Yōtei’nin başka bir platforma çıkıp çıkmayacağı belirsiz.
Oyun sektöründe işten çıkarmalar sürüyor
Sucker Punch’taki karar, oyun sektöründeki istihdam daralmasının sürdüğü bir dönemde geldi. Kaynak haberde aktarılan bilgilere göre Electronic Arts, geçtiğimiz hafta BioWare’i kapattı ve yaklaşık 400 çalışanın işine son verdi. Microsoft’un oyun birimi Xbox ise temmuz ayında izleyen 12 ay içinde yaklaşık 3.200 kişiyi işten çıkaracağını duyurmuştu. Eylül ayında 268 kişinin işine son verilmesiyle planın bir bölümü hayata geçirildi. Xbox’ta önümüzdeki aylarda daha fazla personel azaltımı yapılması bekleniyor.
Microsoft’a ait Arkane stüdyosunun geleceği de belirsizliğini koruyor. Geçtiğimiz hafta çıkan haberlerde, Marvel’s Blade üzerinde çalışan ekibe 13 Kasım’a kadar alıcı bulması için süre verildiği, aksi durumda stüdyonun kapanabileceği belirtilmişti. Microsoft’un bu süreyi bir ay uzattığı daha sonra bildirildi.
Microsoft, PC Gamer’a yaptığı açıklamada, stüdyonun geliştirme çalışmalarını destekleyebilecek bir ortak bulunması da dahil olmak üzere farklı seçenekleri değerlendirdiğini söyledi. Şirket, uzatmanın belirli bir süreyle sınırlı olduğunu ve süreç boyunca çalışan temsilcilerine bilgi verilmeyi sürdüreceğini de belirtti.
Arkane örneği, büyük yayıncıların bünyesindeki stüdyoların da istihdam belirsizliğiyle karşılaşabildiğini gösteriyor. Ghost of Yōtei gibi milyonlarca kopya satan bir oyunun ardından da kadro küçültülebiliyor. Sucker Punch’ın açıklaması kararın piyasa koşulları ve gelecek projenin ihtiyaçlarıyla bağlantılı olduğunu ortaya koysa da 24 kişinin işten çıkarılmasına ilişkin mali ayrıntıları içermiyor. Stüdyonun gelecek hafta paylaşacağını belirttiği bilgiler, kalan ekibin yapısı ve sonraki oyunun çalışmaları hakkında daha fazla açıklık sağlayabilir.